Vizsgálati módszerek és eszközök 6.
A fénymikroszkópos fotó mélységélességének növelése

Az alábbiakban egy vízibolha tartóspete fénymikroszkópos fotóját láthatjuk (1. ábra). De vajon hogyan lehetett egy ilyen részletgazdag képet készíteni a domború képződményről. Az alábbiakban kiderül a turpisság.

kesz.jpg

1. ábra: Fénymikroszkópos kép vízibolha tartóspetéről (Fotó: Kriska György)

A fénymikroszkópos kép jellemzője a kis mélységélesség, amit számítógépes módszerrel ellensúlyozhatunk. Ehhez a vizsgált tárgyról olyan fotókat kell készítenünk, amelyeknek különböző részei élesek. Példánkban egy vízibolha tartóspetéről készítünk fotósorozatot (2. ábra).

kepek.jpg

2. ábra: Vízibolha tartóspetéről készült fénymikroszkópos képsorozat (Fotó: Kriska György)

Az így elkészített képeket másoljuk be egy mappába. Ezt követően nyissuk meg a CombineZM ingyenes programot és a File/New utasítással nyissuk meg a mappánkat, jelöljük ki az itt található képfájlokat és kattintsunk a „Megnyitásra” (3. ábra).

prog1.jpg

3. ábra: A képsorozat megnyitása CombineZM probramban

Ezután a Makro/Do Stack utasítással aktíválhatjuk a képalakítást (4. ábra).

prog2_1.jpg

4. ábra: A képátalakítás indítása

A program különböző számításokat végez, majd megjelenik a korrigált kép, amit a File/Save Frame/Picture As utasítással tudunk lementeni (5. ábra).

prog3.jpg

5. ábra: Az elkészült kép a CombineZM programban

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr2418073566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása