Lilahagyma
Fotoszintetizáló szervezetek 21.

A hagyma rövidszártagú földalatti hajtás, amelynek csúcsrügyéből fejlődik ki a növény földfeletti része, míg a tönk alsó részéből hajtáseredetű gyökerek fejlődnek. Kívülről száraz buroklevelek borítják, amelyeken belül egymásra boruló húsos allevelek helyezkednek el. A lilahagyma buroklevelei többsejtrétegű száraz képződmények, amelyekben a levélereket adó szállítónyalábok figyelhetők meg.

hagyma1.jpg

Készítsünk különböző irányokban vékony metszeteket a hagymából, és tanulmányozzuk ezek felépítését sztereomikroszkóp alatt, áteső fényű megvilágítás mellett! A hagyma hosszanti metszetén megfigyelhetők az egymásra boruló húsos allevelek, amelyek a hagymatönkön ülő csúcsrügyet veszik körül. A horizontális irányban készült lilahagyma metszeten az egymásra boruló gyűrött allevelek láthatók.

Készítsünk nyúzatot a húsos allevelet borító bőrszövetből. Ehhez az allevel felszínébe bonctűvel karcoljunk be egy négyzetet, a sarkát csipesszel megfogva húzzuk le a bőrszövetet, majd helyezzük tárgylemezre és fedjük le egy csepp vízben fedőlemezzel! Az egy sejtrétegű bőrszöveti nyúzat apró sokszögletű sejtjei sztereo- és fénymikroszkópban is jól azonosíthatók.

hagyma2.jpg

FotóK: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr818212569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása