Kalcium-oxalát kristályok átalakítása gipszkristállyá
Fotoszintetizáló szervezetek 23.

Helyezzük vöröshagyma száraz buroklevelét tárgylemezre egy csepp vízben, majd borítsuk le fedőlemezzel. Cseppentsünk tömény kénsavat a fedőlemez szélére, amely lassan beszivárog a fedőlemez alá és átitatja a mintát. A tömény kénsav hatására a kalcium-oxalátból, mint egy gyengesav (oxálsav) sójából az erős sav (kénsav) kiszorítja az oxálsavat, ezért a reakcióban oxálsav és a kalcium-szulfát (gipsz) keletkezik. A kalcium-szulfát nem oldódik a vízben, hanem tű alakú kristályokat képez, ami apró „csillagocskák” megjelenését okozza a hasáb alakú oxalát kristályok helyén. A folyamatot a legjobban azoknál a hasábkristályoknál lehet megfigyelni, amelyek kimosódtak a buroklevélből.

oxalat3.jpg

A kristályátalakulás folyamata fokozatosan megy végbe. Először azt láthatjuk, hogy a hasáb alakú kalcium-oxalát kristályok felszíne „tüskéssé” válik (1. kép).

Később a kalcium-szulfát tüskék egyre nagyobbá nőnek, miközben a hasábok lassan elenyésznek (2-4. kép). A folyamat igen gyorsan néhány másodperc elkezdődik azokban a sejtekben, ahová eljut a kénsav.

oxalat4a.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr918212657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása