Guppi hajszálér-keringésének vizsgálata
Állati szervezetek 3.

Látványos fénymikroszkópos témát jelent egy díszhal farokúszójának hajszálérkeringése. Kisméretű díszhalat (pl. guppi, mexikói kardfarkú hal) óvatosan tekerjünk be vizes papír zsebkendő darabba úgy, hogy csak farokúszója nyúljon ki a nedves pólyából! A betekerés hatására a hal nem tud mozogni, ugyanakkor a vizes vattának köszönhetően nem szárad ki és a légkör víznél jóval magasabb oxigéntartalma miatt kellő mennyiségű oxigénhez is jut. A betekert halat fektessük tárgylemezre, majd a tárgylemez felszínén szétterülő farokúszót borítsuk le fedőlemezzel! Ezután már vizsgálhatjuk is fénymikroszkóppal különböző nagyításokon a farokúszót! A vizsgálat során jól megfigyelhetők a farokúszó porcos úszósugarai között és ezek felszínén is a velük párhuzamosan futó hajszálerek és a bennük sodródó vörösvérsejtek.

uszony1.jpg

Az egymás mellett futó hajszálerekben ellentétes irányban áramlik a vér. Az úszósugarakkal párhuzamosan futó hajszálerek mellett nagyobb nagyításon az ezeket összekötő egészen vékony erecskéket is felfedezhetjük. Ezekben jól azonosíthatók az áramló vörösvérsejtek. Ha ezek mozgása lelassulna a vizsgálat során, akkor cseppentsünk vizet a fedőlemez szélére, hogy csökkenjen a fedőlemez nyomása az úszón. A farokúszó színét, mintázatát festékszemcséket raktározó különleges sejtek, a festéksejtek vagy kromatofórák hozzák létre. A fiatal kromatofórák amőbaszerű mozgással a helyüket is képesek változtatni, majd később elvesztve e tulajdonságukat egy adott helyen telepednek meg és soknyúlványú, csillag alakú sejtekké válnak.

uszony3.jpg

A kromatofórák általában kis csoportokat képeznek, amelyek azonos, vagy eltérő festékanyagot tartalmazó sejtekből is állhatnak. Az előbbieknek leginkább a testmintázatok kialakításban, míg az utóbbiaknak a kevert színek és az átmeneti színárnyalatok létrehozásában játszanak szerepet. A halak színváltozása a pigmentsejtek működésére vezethető vissza. Amikor a festékanyag a csillag alakú sejtek nyúlványaiba áramlik, akkor erősödik, sötétedik a test színárnyalata, míg ha a pigmentek a sejtek központi részébe húzódnak vissza, akkor halványul a testszín. A pigmentszemcsék szétáramlása és koncentrálódása idegi- és hormonális szabályozás alatt áll. A színváltozást kiválthatja a környezet színének megváltozása, de előidézheti egy rivális fajtárs megjelenése is.

uszony2.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy., Lőw P. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Állati szervezetek. Nemzeti Tankönyvkiadó, 222. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr8518212741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása