Paradicsom és paprika bogyótermésének vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 29.

A paradicsomot kívülről a hártyás bőrszövet borítja, amely alatt a húsos termésfal látható. Ennek különösen a külső része tartalmaz sok piros színanyagot (likopin). Középen látható a magtanya, amelyhez köldökzsinórral kapcsolódnak a magvak.

paradicsom1.jpg

A paradicsom magjainak elnyálkásodó maghéja adja a termésfal alatt elhelyezkedő magas víztartalmú kocsonyás réteget. Ez gyakran teljesen kitölti a termésfal belső felszíne és a magtanya közötti teret.

A paprikának a paradicsomhoz hasonlóan bogyótermése van, amelyben a magtanyán ülő magvak és a termésfal belső felszíne között egy levegővel telt üreg helyezkedik el, ezért a termést felfújt bogyótermésnek nevezzük. Az erős paprika csípősségét a magtanya kapszaicin nevű anyaga okozza. A pritaminpaprika metszeten jól látható a csuma felső részén elhelyezkedő szivacsos magtanya a rajta elhelyezkedő nagyszámú maggal. A háttérben előtűnik a termésfal belső, vörös felszíne.

paprika.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr5018212759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása