Kivi termés sztereomikroszkópos vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 30.

A kivi Kínában őshonos növény, amelynek eredeti neve kínai egres volt. A 20. század elején meghonosították Új-Zélandon, ahol először dinnyécskének nevezték, de mivel a dinnyére az Amerikai Egyesült Államok importvámot vetett ki, ezért a vámteher elkerülése végett a termelők Új-Zéland nemzeti madarának nevét adták a gyümölcsnek. A kivi metszet áteső fényű, kis nagyítású  sztereomikroszkópos vizsgálatánál jól megfigyelhető a húsos termés felépítése. A bőrszerű külső termésfal alatt a középső és a belső termésfal húsos rétege helyezkedik el. Legbelül középen található a magtanya, más néven placenta szivacsos állománya, amelyhez vékony köldökzsinórokkal kapcsolódnak az apró magvak.

kivi.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr5918212763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása