Bab és borsó csíranövényének vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 33.

A bab magot maghéj borítja, a belsejében pedig az embrió található, amely a két sziklevélből és a közöttük rejtőző csírából áll. A csíra két fő része a rügyecske, amelyből a hajtás (leveles szár) és a gyököcske, amelyből a gyökér lesz.

bab.jpg

A két nagy sziklevélben tápanyagok vannak, amelyek a növekedő csírát táplálják. A csírázás első lépéseként a babszemek vizet felvéve megduzzadnak, a maghéjuk megreped és a fejlődő gyökér kilép a magból. A gyökéren oldalgyökerek jelennek meg, amelyek rögzítik a növényt. Később a sziklevelek alatti szárrész növekedésnek indul, és kiemeli a magból a szikleveleket és a közöttük látható lombleveleket. A borsó csírázása a babhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy a sziklevelek nem emelkednek ki a lomblevelekkel együtt, hanem a talajban maradva táplálják a fejlődő növényt. A bab sziklevelei a felszínre kerülve megzöldülnek és az első lomblevelek kifejlődéséig fotoszintetizálnak.

borso.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr3818212831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása