A kukoricaszem kialakításában a magkezdemény mellett a termésfal is részt vesz, ezért ez valójában nem mag, hanem szemtermés. A kukoricaszem raktározott tápanyagai nem a sziklevélben, hanem a mag táplálószövetében vannak.
A sziklevél egy pajzsszerű képződmény, amely a csírát választja el a kukorica sárga táplálószövetétől. A sziklevél egyrészt védi a csírát, amiből az új növény fog kialakulni, másrészt a táplálószövet tápanyagait továbbítja felé. Csírázáskor a felszakadó termésfal alól a gyökérhüvellyel borított gyökér bújik ki elsőként. Ez a szerv rögzíti a csíranövényt a talajban, majd a csíra másik pólusán fejlődésnek induló rügyhüvellyel körülvett hajtás is kilép a szemtermésből.
A kukoricánál a babbal és borsóval ellentétben a szikközépi szárból mellékgyökerek nőnek ki. Ezek hajtáseredetű gyökerek, amelyek felépítése és működése megegyezik a gyökérkezdeményből, a gyököcskéből kialakuló gyökérrel. A gyökerek felszívási zónáján jól felismerhetők a gyökérszőrök. Ezek a gyökér epidermiszének megnyúlt, egysejtű képződményei, amelyek nagy összfelülete biztosítja a növényi tápanyagok, vízben oldott ásványi anyagok felvételét a talajból. A gyökércsúcson a nyálkás gyökérsüveg figyelhető meg, amely megjelenik a gyökér és a mellékgyökerek esetében is. A gyökérsüveg sejtjei elnyálkásodnak, ami a gyökér talajban való előrehaladását segíti. A búzaszem csírázása a kukoricához hasonlóan történik. Az alábbi képen a fejlődő gyökér egyes zónái is jól felismerhetők.
Fotók: Kriska György
Irodalom
Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.
https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647
Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.