Réti füzény virágának vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 35.

Nedves rétek, nádszegélyek, patakpartok és lápok gyakori évelő növénye a réti füzény. Bíborszínű virágokat hordozó füzérei két méterre is felemelkedhetnek.

fuzeny1.jpg

A virágok többedmagukkal nyílnak fellevelek (murvalevelek) tövében. A csészelevelek bordázott felszínű csészévé forrtak össze, amely hosszabb és rövidebb cimpákat visel. A kihegyesedő 6-12 mm-es sziromlevelek bíborszínűek. A porzók két körben állnak hatosával. A termő magháza felső állású. A réti füzény virágainak különlegessége, hogy ivarlevelei különböző hosszúságúak lehetnek.

fuzeny2.jpg

A növények egy részénél a virág hosszú bibét, közepes és rövid porzókat tartalmaz, másokban közepes bibe, rövid és hosszú porzók vannak, és olyanok is vannak, amelyek rövid bibével, hosszú és közepes porzókkal rendelkeznek.  A sikeres beporzás csak az egyforma hosszúságú ivarlevelek (porzók és termő) között lehetséges. Egy növényen mindig csak olyan virágok találhatók, amelyek porzóinak és termőjének hossza különböző. A réti füzény élőhelyén sok virágzó növényt találhatunk, így akár mindhárom virágtípust megtalálhatjuk.

fuzeny4.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

 

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr1718212843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása