Boglárkafélék virágainak vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 37.

Kertekben is sokfelé ültetik és az ártéri erdőkben tömeges salátaboglárkát. A kora tavasszal virító növény virágában 5 csészelevelet és 5 sziromlevelet láthatunk egymással váltakozó helyzetben. A porzók és a különálló, 1-1 termőlevélből kialakult termők spirálisan helyezkednek el. A termők magházaiból tüszőtermések fejlődnek, amelyek együttesét tüszőcsokornak nevezzük. Szántföldeken, száraz gyomtársulásokban gyakori boglárkaféle a kandilla. Ennek az egyéves növénynek a réti boglárkához hasonlóan sugaras szimmetriájú a virága, de a felépítése mégis egészen más. Különös módon a csészelevelei megnagyobbodva és megszínesedve átvették a sziromlevelek rovarcsalogató szerepét.

boglarka1.jpg

Az eredeti sziromlevelek jellegzetes alakú, zöld, sárga és kéksávos, nektárt termelő mézfejtőkké alakultak. Vetések szegélyében és száraz gyomtársulásokban gyakori a mezei szarkaláb. Virága különleges módon alakult. A szarkaláb virága kétoldali szimmetriát mutat, rajta nem ismerhetők fel az általában zöld színű csészelevelek. Ennek az oka az, hogy a szarkaláb 5 csészelevele a 2 sziromlevélhez hasonlóan kék színű. A virág felső csészelevele nektárt termelő sarkantyút képez.

boglarka2.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

 

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr5818212855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása