Pázsitfű virágzatának vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 38.

A pázsitfűfélék virágai legtöbbször hímnősek. A több virágból álló füzérkék összetett virágzatot, kalászt képeznek. A termő nagyfelületű tollas bibéje köti meg a széllel terjedő pollent. A porzókörön kívül a lepelserte helyezkedik el, amely a toklász szétfeszítésével teszi lehetővé, hogy a porzók és a bibe kinyúljanak a virágból. A toklász két pikkelylevélből áll, a lepelserte alatti belső toklászból, és az alatta elhelyezkedő külső toklászból amely gyakran visel szálkát. A néhány virágú füzérkék alsó részéhez 1, 2, vagy 4 pelyvalevél kapcsolódik.

pazsitfu2.jpg

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska György, Gánóczy Anita (2013) Természetismeret gyerekeknek: Bogárnézős vizsgálatok – Növényvilág, Flaccus kiadó, 256. o.

https://www.flaccus.hu/bogarnezos-vizsgalatok-21647

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr1618212859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása