Orvosi pióca (Hirudo medicinalis)
Állati szervezetek 11.

Dúsnövényzetű tavakban, holtágakban, mocsarakban él a vérszívó orvosi pióca. Színe igen változatos, néha díszes mintázatú. A sárgászöld hasoldal fekete foltokkal tarkított. Ennek szélein fekete sáv van, amely a háti rész sárga szegélyével érintkezik.

012.jpg

A zöldesbarna hátoldalon rozsdabarna sávok futnak, melyeket fekete foltok szakítanak meg. Ez eredményezi az állat márványozott mintázatát. Szájüregében félhold alakú, fogazott állkapcsok vannak, amelyekkel 1-2 mm mély Y alakú sebet fűrészel a zsákmány bőrébe. Innen szívja fel izmos garatja segítségével a vért, miközben véralvadás gátló anyagot juttat a sebbe, mely így a szívás után is még sokáig vérzik. Az orvosi pióca a zsákmány közelségét a víz mozgásából vagy a talaj rezgéséből érzékeli, és kígyózó úszással indul el felé. Szivacsos burokkal rendelkező 1-2 cm-es kokonját a vízparton ássa be a talajba, vagy a vízbe dőlt fatörzsek kérge alá rejti.

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy. (2022) Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában. Flaccus Kiadó, 560 o.

http://bszm.elte.hu/vizi-gerinctelenek/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr718212891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása