Éti csiga (Helix pomatia)
Állati szervezetek 14.

Éti csigát tavasztól őszig eső után könnyen gyűjthetünk. Késő ősszel, amikor a hőmérséklet már alacsonyabb, az állatok nyugalomba vonulnak, s vastagabb avarral borított helyen visszahúzódnak házukba: ennek bejáratát a köpenyszegély mirigyei által termelt, fehérjékben gazdag, megszilárduló váladékból álló „ajtócskával” zárják le. Ha azonban melegebb környezetbe kerülnek, ezt lebonthatják, s ismét kibújhatnak a házukból.

015_1.jpg

Bogárnézőbe helyezve egy kis salátalevéllel megfigyelhetjük táplálkozását, amint falatokat reszel le a levelekből. Ha az átlátszó oldalfalra felmászik, akkor a talp alsó felszínén jól megfigyelhető, ahogy jellegzetes hullámok futnak végig, hátulról előre felé. Jól látható, hogy a csiga nyálkarétegen csúszik. Ezt a talp belsejében lévő mirigyek sokasága termeli. Az éti csigának két pár tapogatója van, és a második, hosszabb pár csúcsán helyezkednek el a szemek.

A tapogatók, de a láb kinyújtását is az ezekbe préselődő testfolyadék biztosítja. A fej alsó felén van a szájnyílás, amelyet négy ajak határol. A fejen, a jobb oldali hosszabb tapogató alatt többnyire jól látható az ivarnyílás. A ház jobb oldalán, a perem alatt található a légzőnyílást, amely ütemesen tágul és szűkül, a légvételeknek megfelelően.

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy., Lőw P. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Állati szervezetek. Nemzeti Tankönyvkiadó, 222. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr3818212905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása