Gyakori szárazföldi csigák
Állati szervezetek 17.

Az egyik leggyakoribb csigafaj hazánkban a pannoncsiga. A 17-27 mm széles csigaház kúposan gömbölyded. A héj alapszíne sárgásfehér, rajta barnás, feketés csíkok futnak. Felszíne finoman bordázott. A melegkedvelő csiga száraz bozótosokban, gyepekben, útszéleken gyakori.

019.jpg

A lapos kórócsiga száraz réteken, gyomtársulásokban, töltéseken, útszéleken gyakori. Nyáron az átforrósodott talajról kórókra, fűszálakra kerítésekre másznak fel, ahol a kiszáradást megelőzendő, nyálkahártyával zárják le a csigaház bejáratát. Elhalt növényi részekkel táplálkoznak.

020.jpg

Az orsócsigák háza többnyire balra csavarodó. A megnyúlt karcsú háznak számos kanyarulata van. Talaj közelben, az avarban gyakoriak.

021.jpg

Az Európában őshonos márványozott csiga a Duna ártéri erdeiben gyakori a talajszinten és az gyepszintben. A gömbölyded ház tekercs része kiemelkedik, így a ház majdnem olyan magas, mint amilyen széles. A rovátkázott felszínű héjnak 5–6 kidomborodó kanyarulata van. Az alap barna színt, sárgás foltok díszítik. Esetenként barna sáv fut végig a kanyarulatok közepén. A szájadék majdnem kerek, a kifejlett példányoknál a szájadék pereme kihajló és fehér. Köldöknyílása félig zárt.

022.jpg

Fotó: Kriska György

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr7718212921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása