Erdei iszalag (Clematis vitalba) másodlagosan vastagodó liánszárának szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 41.

20230927_095448.jpg

20230930_145151.jpg

20230930_145228.jpg

Erdei iszalag (Fotó: Kriska György)

Az erdei iszalag ligetekben, erdőkben, kertekben gyakori, felkúszó, lián-szerű növény. Felső szártagján hat jól kiemelkedő bordát és hat barázdát találunk. Legkívül találjuk az epidermiszt, amely lemezes kollenchimasejtekhez kapcsolódik. A lilásszínű kollenchima alatt világoskék szklerenchima réteg következik, mely a szár keresztmetszetén összefüggő palástot alkot, bár nem egyenlő vastagságban. Legbelül a bélparenchima figyelhető meg, mely vastagabb falú, részben fásodott parenchimasejtekből áll.

A szállítónyalábok száma 12, ezekből hat nagyobb a bordák alatt, hat kisebb a barázdákkal szemben található. Mindkét nyalábféleség kambiumsejteket tartalmaz, tehát kollaterális nyílt nyaláb. A nyaláb belső oldalán található elsődleges fa (protoxilém) szűkebb üregű elemeiről ismerhető fel.

A kifelé elhelyezkedő másodlagos farészben (metaxilém) tág üregű vízszállítócsövek figyelhetők meg. A farészt a kevéssé festődő, ezért világos háncsrésztől ibolyakékre színeződő kambium választja el. A kambium nemcsak a nyalábokban, hanem a nyalábok közötti bélsugarakban is jelen van, tehát összefüggő palástot alkot. Működése azonban igen lassú, és főleg a nyalábokra korlátozódik.

A háncsrész külső oldalán, főként a nagy nyaláboknál kevés kéregparenchimát lehet megfigyelni. Ezt a külső oldalon a már említett szklerenchima réteg követi. A barázdák kollenchimáján belüli kéregparenchima zöldszíntesteket tartalmaz.

iszalag1a_1.jpg

iszalag2a_1.jpg

iszalag3a.jpg

Erdei iszalag szárkeresztmetszet részletek toluidinkékkel megfestve. Fénymikroszkópos képek (Fotó: Kriska György)

Gyakorló feladatok

1. feladat

2. feladat

3. feladat

Irodalom

Bóka K., Jakucs E., Kristóf Z., Vági P. (2005) Növényszervezettani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 201. o.

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr6818264405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása