Szőlő (Vitis sp.) fiatal és egyéves szár szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 42.

20230618_132136.jpg

20230618_132300.jpg

Szőlő (Fotó: Kriska György)

A szőlő ősidők óta termesztett fontos mezőgazdasági növény, mely a mediterrán ligeti szőlőtől (Vitis silvestris) származik. Az ágkacsokkal kapaszkodó cserje egészen fiatal hajtásából könnyen készíthetünk vékony keresztmetszetet, amit toluidinkékkel megfestve vizsgálunk fénymikroszkóp alatt.

A fiatal szőlővessző bordázottságának megfelelően a szár keresztmetszete is hullámos körvonalú, tehát kiemelkedő (borda) és bemélyedő (barázda) részletek váltogatják egymást. Az egysejtrétegű epidermisz alatt a bordák irányában összenyomott; sarkos kollenchima, a barázdák irányában zöldszíntesteket tartalmazó fotoszintetizáló parenchima (klorenchima), alattuk pedig néhánysoros parenchyma helyezkedik el.

Az említett szövettájakon belül a szállítószövetrendszerhez tartozó, vastagabb falú sejtekből alakult szklerenchima-kötegeket (ún. háncskoronát) figyelhetünk meg egy körben rendeződve. E kötegek elemei a nagyon fiatal szárban még a kész táplálóanyagok szállításában vettek részt, de később felhagyva e működéssel, részben vastagfalú szilárdító elemekké, rostokká alakultak.

A szőlő elsőéves érett vesszőin a periderma képződése különleges módon nem az epidermiszben vagy az epidermisz alatti rétegben, hanem mélyebben fekvő szövetben indul meg. Az egyéves vesszőben a háncskorona befelé eső része osztódóképessé válik és oldalról bélsugáreredetű osztódó sejtekkel kiegészülve, összefüggő peridermaképző szövetté, parakambiummá zárul. A szőlő hajtástengelyében tehát a parakambium a szállítószövetrendszer külső részén alakul ki és kifelé paraszövetet produkál. A szklerenchimakötegek tája alatt a néhány sejtrétegű parát, az egysejtsoros parakambiumot, majd ezen belül a szállítószövetrendszer élő háncselemeit, osztódó szövetét (kambiumát), tágüregű elemeket tartalmazó farészét és a bélsugárrészleteket láthatjuk.

A szőlő peridermáján kívül elhelyezkedő és a központi szövetek közötti anyagforgalom megszűnik, így az élettelen paraszövet zónáján kívül elhelyezkedő szövetek fokozatosan, rendszerint hosszanti szalagok formájában leválnak.

A szállítószövetrendszer nyalábos szerkezetű. Kialakul ugyan a zárt kambiumgyűrű, de ennek nyalábközti részei parenchima sejteket képeznek, melyek a nyalábközti bélsugarak kialakításában vesznek részt. A nyalábos szerkezet biztosítja a szár megfelelő hajlékonyságát.   

szolo20.jpg

szolo1a.jpg

Fiatal szőlőszár keresztmetszet részletek. Fénymikroszkópos képek (Fotó: Kriska György)

szolo2.jpg

szolo3a.jpg

szolo15.jpg

szolo27.jpg

Fiatal szőlőszár keresztmetszet részletek toluidinkékkel megfestve. Fénymikroszkópos képek (Fotó: Kriska György)

Gyakorló feladatok

1. feladat

2.feladat

3.feladat

Irodalom

Bóka K., Jakucs E., Kristóf Z., Vági P. (2005) Növényszervezettani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 201. o.

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr6618264413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása