Szobai ciklámen (Oyclamen persicum), lomblevél epidermisz
Fotoszintetizáló szervezetek 50.

A szobai ciklámen elő-ázsiai eredetű, kedvelt cserepes dísznövény. Föld alatti szerve szárgumó, ebből erednek hosszú nyelű szíves, kerekded, csipkés szélű, tenyeres erezetű levelei.

 ciklamen.jpg

Ciklámen

A levelek felső oldala (színe) zöld, alsó oldala (fonákja) pedig lila. Ezek epidermiszei eltérő szerkezetűek, ezért mind a két oldalról készítsünk nyúzatot, vagy körömlakk levonatot.

ciklamen5.jpg

ciklamen2.jpg

ciklamen4.jpg

A felső epidermiszről készült levonatok fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

A felső epidermisz sejtjei felülnézetben többnyire öt- vagy hatszögletűek. Közöttük gázcserenyílások nincsenek. Külső faluk kutikulával borított, melynek mintázata jól látható a levonaton.

ciklamen9.jpg

ciklamen10.jpg

ciklamen11.jpg

Felső epidermisz nyúzat fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

A fonák epidermiszen az előbbivel szemben a sejtek többsége kanyargós körvonalú, szorosan záródnak egymáshoz és a hajlatokban a falak erősebben vastagodottak. A szorosan záródó sejtek között gázcserenyílások találhatók.

ciklamen7.jpg

ciklamen8.jpg

A felső epidermiszről készült levonatok fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

ciklamen12.jpg

ciklamen1.jpg

ciklamen3.jpg

Alsó epidermisz nyúzat fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr8218268591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása