Mezei zsurló (Equisetum arvense) zöld, meddő szárának keresztmetszete
Fotoszintetizáló szervezetek 52.

Készítsünk keresztmetszetet a mezei zsurló szárából és toluidinkékkel történő megfestés után vizsgáljuk meg fénymikroszkópban!

zsurlo1.jpg

zsurlo3.jpg

zsurlo2c.jpg

Zsurló szárkeresztmetszet fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

Az erősen bordás szár kiemelkedő bordáiban az epidermisz alatt szklerenchimakötegek merevítik a szárat. Ezek alatt zöldszíntesteket tartalmazó fotoszintetizáló parenchima következik, benne a barázdák irányában kialakult nagy levegőjáratok láthatók. A kéregparenchimát endodermisz zárja le, ezen belül a nyalábok mindig a bordák irányában helyezkednek el és bennük vizet tartalmazó üregek képződnek. A nyalábok farésze vízszállító sejtekből és parenchimából, a háncsrésze rostasejtekből és háncsparenchimából áll.

Gyakorló feladatok

1. feladat

2. feladat

Irodalom

Haraszty Á., Fridvalszky L., Gracza P. (1982) Mikroszkópos növényanatómia. Tankönyvkiadó, Budapest

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr3018268959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása