Cukkini bikollaterális szállítónyalábjának fénymikroszkópos vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 54.

A tökszár beszerzése városlakók számára nem egyszerűen megoldható feladat, ezért a bikollaterális nyalábok vizsgálatára célszerű egy könnyebben beszerezhető tökfélét választanunk. A cukkini az év minden szakában megvásárolható az élelmiszerüzletekben, ezért jó objektuma a szárvizsgálatnak. Készítsünk borotvapengével metszetet a cukkini terméskocsányából, majd toluidinkékkel megfestve és lefedve vizsgáljuk meg fénymikroszkóppal! A bikollaterális szállítónyalábok farészének elemei kékre, míg a két háncsrész és a parenchimasejtek halványlilára színeződnek a toluidinkékes festés hatására. A szár külső felszíne felé tekintő háncsrész és a farész között jól felismerhetők az osztódószövet (kambium) fehéres sejtjei.

nyalab2.jpg

120kf.jpg

Cukkini bikollaterális edénynyalábjának keresztmetszete, toluidinkékkel megfestve (Fotó: Kriska György)

Az edénynyaláb erős nagyítású képén jól felismerhető a szár külső része felé tekintő háncsrész, az osztódószövet, a kambium és a farész. A farészben ennél a méretnél megkülönböztethetők a vízszállító sejtek, a tág vízszállító csövek és a faparenchimasejtek keresztmetszetei is.

123kf.jpg

Cukkini edénynyalábjának erős nagyítású, toluidinkékkel festett metszete (Fotó: Kriska György)

Gyakorló feladatok

1. feladat

2. feladat

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr9918274485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása