Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) hajtás szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 58.

A növény szárából készítsünk vékony keresztmetszetet és fessük meg toluidinkékkel! Mivel a gyöngyvirágnak szárölelő levelei vannak, ezért egyetlen metszéssel a központi szárból és az ezt körülvevő levélből is kapunk mintákat. Vizsgáljuk meg ezeket fénymikroszkóppal!

gyongy16.jpg

Toluidinkékkel megfestett szárkeresztmetszet fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György)

A szár esetében az egyrétegű epidermisz alatt kisebb, zöldszíntesteket tartalmazó parenchimasejtekből álló pársoros klorenchima réteget figyelhetünk meg. Beljebb az edénynyalábokat is magába foglaló nagyobb parenchimasejtekből álló réteg következik. Ebbe, az edénynyalábok között szakadásos sejtközötti üregek figyelhetők meg. A szár közepe felé haladva a parenchima sejtjek egyre kisebbé válnak. A nyalábos szállítószövet kialakulása miatt a kéreg és a bélszövet közvetlen kapcsolatban áll, egységes képződményt alkot.

Az edénynyalábok kifelé tekintő részét világoskékre színeződő szklerenchima sapka borítja. Ez alatt helyezkedik el a háncsrész, amit a farész követ. Ez utóbbiban jól láthatók a vízszállító csövek, a szükebb üregű vízszállító sejtek és a közöttük elhelyezkedő faparenchimasejtek. Az egyes nyalábokat szklerenchimatizálódott sejtekből álló nyalábhüvely veszi körül.

gyongy8.jpg

gyongyvirag1.jpg

gyongyvirag2.jpg

Toluidinkékkel megfestett gyöngyvirág levélkeresztmetszetek fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

A levélmetszeteken kifelé tekint a fonáki, míg befelé a színi epidermisz. Az előbbi alatt 1-2 sejtsoros fotoszintetizáló parenchima figyelhető meg. Az itt található sejtek nagyszámú zöldszíntestet tartalmaznak. A levélereket adó edénynyalábok között a parenchimában szakadásos sejtközötti üregek láthatók.

gyongy9.jpg

Levélér keresztmetszet erős nagyítású képe (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr8718277753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása