Erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) rizóma szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 59.

Erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) rizóma szöveti felépítése

Készítsünk borotvapengével vékony metszetet a páfrány rizómájából, majd fessük meg toluidinkékkel! A megfestett preparátumot egy csepp vízben lefedve vizsgáljuk meg fénymikroszkóppal!

114ka.jpg

114kb.jpg

Hólyagpáfrány (Cystopteris fragilis) és rizóma-keresztmetszetének fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György)

A rizóma keresztmetszetén az epidermisz alatt a vastagodott falú, szklerenchimatizálódott alapszöveti sejtekből kialakult hipodermisz található, amely befelé vékonyabb falú parenchimatikus sejtekkel szomszédos. A bélszövetbe ágyazódnak a szállítónyalábok, amelyeket az egy sejtrétegű endodermisz és a keményítős hüvely határol.

A nyalábban a központi helyzetű farészt összefüggő szövetsáv formájában teljesen körülveszik a háncselemek, pontosabban tágabb üregű rostasejtek, és tartalékanyag raktározását végző hámcsparenchima sejtek. A rostacsövek, kísérő sejtek és háncsrostok hiányoznak, mint általában a harasztfélék szállítórendszerében. A farész nagyobbrészt tágüregű, vastagfalú vízszállító csövekből (trachea) és szűkebb üregű vízszállító sejtekből (tracheida) épül fel, melyek szorosan egymás mellett helyezkednek el. A két szövettáj között nincs osztódószövet, kambium, a nyalábok tehát zártak. Az ilyen típusú összetett szállítónyalábok vazocentrikus (amfikribrális) szerkezetűek.

pajzsika3b.jpg

Az epidermisz alatt elhelyezkedő hipodermisz és parenchima (Fotó: Kriska György)

pajzsika13.jpg

pajzsika15.jpg

pajzsika14.jpg

haraszt1_1.jpg

113kf_1.jpg

Erdei pajzsika rizóma toluidinkékkel megfestett keresztmetszeteinek fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

Gyakorló feladatok

1. feladat

2. feladat

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr5018277809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása