Tavaszi aggófű (Senecio leucanthemifolius subsp. vernalis) szár szöveti szerkezete
Fotoszintetizáló szervezetek 61.

A tavaszi aggófű jó megtartású szárából könnyen készíthetünk vékony keresztmetszeteket, amit toluidinkékes festés után célszerű megvizsgálnunk fénymikroszkóppal.

aggo1c_1.jpg

Tavaszi aggófű toluidinkékkel megfestett szárkeresztmetszetének fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György)

A metszetet kívülről egyrétegű epidermisz borítja, mely alatt fotoszintetizáló parenchima képezi a kéregparenchima nagy részét. A kéregben az epidermisz alatt hosszant lefutású kollenchima kötegek figyelhetők meg, melyek kiemelkedéseket képeznek a szár felszínén.

A körben elhelyezkedő edénynyalábokat szklerenchima nyalábhüvely veszi körül. Az edénynyalábban a kéreg felé tekint a világos háncsrész, befelé pedig a sötét farész. Ez utóbbiban jól megfigyelhetők a tágüregű vízszállítócsövek és a szükebb vízszállító sejtek keresztmetszetei. A farészben jól megfigyelhető a befelé tekintő, sötétebb elsődleges fa (protoxilém) és kijjebb a háncsrészig tartó másodlagos fa (metaxilém). Az edénynyalábok körén belül található a nagy, kerekded parenchimasejtekből álló bélparenchima, melynek középső részén szakadásos sejtközötti járatok alakulnak ki, majd bélüreg megjelenésével üregessé válik a szár.

aggo2c_1.jpg

aggo4c_1.jpg

aggo3c_1.jpg

Tavaszi aggófű toluidinkékkel megfestett szárkeresztmetszetének fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Bóka K., Jakucs E., Kristóf Z., Vági P. (2005) Növényszervezettani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 201. o.

Haraszty Á., Fridvalszky L., Gracza P. (1982) Mikroszkópos növényanatómia. Tankönyvkiadó, Budapest

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr4318279207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása