Fodros békaszőlő (Potamogeton perfoliatus) szár szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 65.

Készítsünk keresztmetszetet a fodros békaszőlő szárából, majd festetlenül és toluidinkékkel megfestve vizsgáljuk ezt meg fénymikroszkópban!

bekaszolo2.jpg

Fodros békaszőlő szárkeresztmetszet fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György)

A szárat kívülről egyrétegű epidermisz borítja, melynek vékony, vízáteresztő kutikulája van. A szár főtömegét átszellőztető parenchima (aerenchima) adja. Ebben a tágüregű légkamrákat egy sejtsoros szövetlemezek határolják, miáltal a szár hossztengelye irányában kiterjedt csatornák keletkeznek. A parenchimalemezek találkozásánál egy-egy gömbölyded sejt figyelhető meg. A légkamrák mérete a szár felszínétől távolodva fokozatosan csökken. Befelé haladva a parenchimasejtek egyre több keményítőszemcsét tartalmaznak.

bekaszolo14.jpg

Fodros békaszőlő szárkeresztmetszet kéreg része (Fotó: Kriska György)

A központi henger egyfajta szilárdító kábelként működik, ami ellenáll a víz mozgásának. A kéreg legbelső sejtsora a sötét festődésű endodermisz veszi körül. A központi henger egyrészt keményítőszemcsékkel teli parenchimasejtekből és sugárirányban elhelyezkedő edénynyalábokból áll. Ez utóbbiakat kékre színeződő szklerenchima gyűrű veszi körül. Az edénynyalábokban a jelentősebb mennyiségű háncsszövet mellett valódi faszövet helyett csak tágüregű víztartó kamrák és rések vannak.

bekaszolo1.jpg

bekaszolo17.jpg

bekaszolo2_1.jpg

Fodros békaszőlő szárkeresztmetszet és a központi henger fénymikroszkópos képei. Toluidinkékkel megfestett preparátum (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr9218280123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása