Borsó (Pisum sp.) szárának szöveti szerveződése
Fotoszintetizáló szervezetek 66.

A borsószár szöveti szerkezetét vékony keresztmetszetet készítve, fénymikroszkópos vizsgálatával tárhatjuk fel. A toluidinkékkel megfestett preparátumon látható, hogy a kollaterális nyílt nyalábok egy nyalábkörben helyezkednek el.

borso15.jpg

Borsószár keresztmetszetének fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György)

Kívülről befelé haladva az egyrétegű epidermisz alatt néhány sejtsor vastag fotoszintetizáló parenchima (kollenchima) látható, amit vékonyfalú kerekded parenchimasejtekből álló kéreg követ. A szállítónyalábok külső felszínét szklerenchima sapka borítja, amit a rózsaszínre színeződő háncsrész, majd a világosabb kambium követ. Belül a tág vízszállítócsöveket tartalmazó farész következik, melyben legbelül helyezkednek el az elsőként kialakult elsődleges faelemek (protoxilém). A szár középső részén bélparenchima található, melynek elszakadozásával jelenik meg legbelül a bélüreg.

borso1.jpg

borso2.jpg

Borsószár keresztmetszetének fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Bóka K., Jakucs E., Kristóf Z., Vági P. (2005) Növényszervezettani gyakorlatok I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 201. o.

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr3418280479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása