Cseresznye (Ceasus sp.) szár szöveti felépítése
Fotoszintetizáló szervezetek 67.

A csúcsrügy alatt készítsünk metszetet a cseresznye fiatal zöld ágából és toluidinkékkel megfestve vizsgáljuk fénymikroszkóppal!

20230618_132410.jpg

A metszetkészítés objektuma a cseresznye csúcsrügy alatti zöld ágrésze (Fotó: Kriska György)

cserko5.jpg

cserko4.jpg

Fiatal cseresznye ág keresztmetszetének fénymikroszkópos képei. Toluidinkékkel megfestett preparátum (Fotó: Kriska György)

Az egészen fiatal szárat még egyrétegű epidermisz borítja, ami alatt fotoszintetizáló parenchima (kollenchima) látható, melynek sejtjeiben sok zöldszíntest figyelhető meg. A kéregparenchimában gyakran tűnnek fel buzogányalakú kalcium-oxalát kristályok. A kéreg belső határán világoskékre színeződő szklerenchima szigetek láthatók. Beljebb az összefüggő háncs- és fatest jelenik meg, közöttük pedig jól felismerhető a kambium hengerpalástja. Elsődleges kambiumról van szó, mely a hajtáscsúcs szállítószöveteket létrehozó osztódószövetéből, a prokambiumból származik. Az elsődleges kambium létrejöttét az teszi lehetővé, hogy az osztódószövet nem alakul át teljesen szállítószövetté, hanem osztódóképes sejtek is maradnak benne, amelyek itt összefüggő hengerpalástot képeznek az elsődleges fa- és háncsszövet között. A fatest belső részén sötétebben festődve jelenek meg az elsőként megjelent faelemek (protoxilém), melyek a szárnövekedés során elszakadoznak és összenyomódnak. Ezek helyét a később kialakuló faelemek (metaxilém) veszik át. Legbelül a bélparenchima kerekded sejtjei töltik ki a szárat.

cserko1c.jpg

cserko2c.jpg

cserko3c.jpg

Fiatal cseresznye ág keresztmetszetének fénymikroszkópos képei. Toluidinkékkel megfestett preparátum (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr9418280565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Biológiatanár

Friss topikok

süti beállítások módosítása