Mocsári gólyahír (Caltha palustris) szárának szövettani szerkezete
Fotoszintetizáló szervezetek 69.

20230423_155423.jpg

Mocsári gólyahír patakparton (Fotó: Kriska György)

A boglárkafélék családjába tartozó mocsári gólyahír látványos megjelenésű, évelő lágyszárú, mely vizes élőhelyeken, mocsarakban, lápréteken, zsombékosokban, fűz- és égerligetekben és patakpartokon él.

A márciustól május végéig virágzó növény tömeges előfordulása esetén aranysárga szőnyegként borítja élőhelyét.

Készítsünk keresztmetszeteket a szárából és toluidinkékkel megfestve tanulmányozzuk fénymikroszkóp alatt!

Az egyrétegű epidermisz alatt zöld színű fotoszintetizáló parenchima (klorenchima) figyelhető meg. Ennek sejtjei nagyszámú zöldszíntestet tartalmaznak. Ezután a vízi- és mocsári növényekre jellemző átszellőztető parenchima (aerenchima) következik, melyben a levegővel telt légkamrákat egysejtréteg vastag szövetlemezek választják el egymástól. Már a szárfelszínhez közel is megjelennek a kisebb-nagyobb edénynyalábok. Ezeket szklerenchimasejtekből álló nyalábhüvely övezi és nemtartalmaznak nyalábkambiumot. Kifelé tekintve láthatjuk a halványlilára festődő háncsrészt, melyben erősebb nagyításon felismerhetők a rostacsövek keresztmetszetei és a kísérősejtek. A farészben tágüregű vízszállító csövek, szűkebb üregű vízszállító sejtek és faparenchima figyelhető meg. A kéreg- és bélparenchima nem különül el egymástól.

golya10.jpg

golyahir2.jpg

golyahir1.jpg

golyahir3.jpg

Mocsári gólyahír szárkeresztmetszetének fénymikroszkópos képei. Toluidinkékkel megfestett preparátum (Fotó: Kriska György)

Irodalom

Kriska Gy. (2011) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek I. Nemzeti Tankönyvkiadó, 160. o. + DVD

Sárkány S., Szalai I. (1966) Növénytani praktikum I. Nővényszervezettani gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 708. o.

Tuba Z., Szerdahelyi T., Engloner A., Nagy J. (2007) Botanika I. Sejttan, szövettan, alaktan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 378. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr7818281017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása