Kalcium-oxalát kristályok fénymikroszkópos vizsgálata
Fotoszintetizáló szervezetek 22.

A növények bőrszövet sejtjei a sejtüregben különböző anyagú és formájú kristályokat tartalmaznak. A leggyakoribban a kalcium-oxalát és a kalcium-karbonát anyagú kristályok. A kalcium-oxalát kristályok legtöbbször tű, vagy hasáb alakúak. A vöröshagyma száraz buroklevelében hasáb alakú kalcium-oxalát kristályok vannak. A száraz buroklevelében már kis nagyításon is előtűnnek a hasáb alakú kristályok.

oxalat1.jpg

A megfigyelésre leginkább a buroklevél vékonyabb, áttetsző részei alkalmasak, amelyeknél az elszáradt sejtrétegek kevésbé zavarják a kristályok felismerését. Az elhalt sejteket levegő tölti ki, amelynek kiszorításával még jobban láthatóvá válnak a kristályok. Ehhez a buroklevelet a vizsgálat előtt egy órával célszerű 70 %-os alkoholba áztatnunk. Amennyiben megfeledkeznénk az előzetes beáztatásról, akkor a mintára cseppentett denaturált szesszel is igen jó eredményt érhetünk el.

Fotók: Kriska György

Irodalom

Kriska Gy. (2012) Biológia érettségire felkészítő. Fotoszintetizáló szervezetek II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 203. o. + DVD

A bejegyzés trackback címe:

https://biologiatanar.blog.hu/api/trackback/id/tr5918212575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása